HER AÇIKLAMAMIZ BURADA

HER AÇIKLAMAMIZ BURADA
DERNEK MERKEZİ İLE İLETİŞİM İÇİN TELEFONUMUZ VE GENEL BAŞKANIMIZIN TELEFONU AYRICA, E-POSTA ADRESİ: cetkoder@gmail.com

24 Ağustos 2015 Pazartesi

ÇETKODER VATANDAŞLARI HAK VE HUKUK ARAMALARI İLE İLGİLİ DETAYLI UYARDI

24.AĞUSTOS. 2015   -  BASIN BÜLTENİ

ÇEVRE VE TÜKETİCİ HAKLARINI KORUMA DERNEĞİ  (ÇETKODER) GENEL MERKEZİ

Kısa adı ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Tüketicilere haklarınızı biliyor musunuz, nasıl hak arayacaksınız diyerek seslendi. Yol gösterdi./ Saygı ile.

GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYORUZ, YİNEDE KULP TAKIYORLAR

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Tüketiciler hakkınızı biliyor musunuz? Hak ve hukukunuzu nasıl arayacaksınız. İnanın tam 8 yıldır TÜKETİCİ VE ÇEVRE hukuku dalında gayret sarf ediyor, kimseden beş kuruş yardım almadan, AB fonlarından, Devlet içinden destek almadan, proje filan diyerek oradan buradan tırtıklamadan,  üyelik aidatı almadan, maaş, hakkı huzur gibi ücretler almadan,  kendi imkânlarımla halkımıza, insanlarımıza, doğaya katkı sunmaya çalışıyorum. Bu öyle kolay bir iş değil. Kolay gören var ise, çıksın benim yaptığımın onda birini benim arkadaşlarımın üstlendiği şekilde bu görevi yapsın, elini öpeceğim. Birde durup dururken canımızı sıkarlar, huzurumuzu bozarlar. İnsana hizmet etmek gerçekten çok zor… Ama olsun, biz zoru başarmayı seven insanlarız ve yaşamım boyunca da bunu yaptım, yapacağım da” dedi

TEKNOLOJİDEN İSTİFADE EDİN, GAZETE VE BASILI MATBUATI OKUYUN

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “2015 Türkiye’sindeyiz ve halen bizim her biri birer tüketici durumunda olan VATANDAŞIMIZ hak ve hukukunu bilmiyor, karşılaştığı güçlüklerde ne yapacağını, nereye başvuracağını şaşırıyor, bu arada fırsatçı gözü açık, sahtekâr tipler tarafından da dolandırılıyor. Sürekli halkımızı uyarmamıza rağmen, halkımızın teknolojik imkânları kullanmaması, (Bilgisayar, internet, akıllı telefonlar) Gazete ve basılı matbuatları takip etmemesi yüzünden halen aldatılıyor, kandırılıyor ve maddi manevi zarara uğratılıyor. Oysa devletimiz vatandaşın hakkını ve hukukunu koruyan yasalar çıkarmış ve yürürlükteki mevzuatlar gittikçe düzeliyor. Tüketiciyi koruyan 4077- 6502 sayılı kanunlar var. Ayrı yeten kabahatler kanunu diye bir kanun var. Çok önemli. Sosyal yaşamda çok çok büyük önemi var.  Bu kanunları bilemeyebilirsiniz, ama bakın numara veriyorum. İnternete girseniz bulur okursunuz. Biraz gayret ve çaba harcasanız, kanun tanımayan, fırsatçı, sahtekâr, dolandırıcı, arsız ve hırsıza göz açtırmazsınız. Bu işleri ve mücadeleyi sürdürürken de öyle çok büyük paralar harcamanıza gerek de yok.  Zaten devletin ilgili kurum ve kuruluşları sürekli kendi resmi kurumsal web sitelerinde uyarılar yapıyor” dedi

UYUŞMAZLIKLARDA NEREYE NASIL BAŞVURACAKSINIZ?

Daha sonra Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Sevgili Tüketici,  Satın aldığınız mal/hizmete ilişkin uyuşmazlığınız; Mal/hizmette bulunan ayıba ilişkin ise, Satıcı/sağlayıcı ile imzalamış olduğunuz sözleşmede yer alan haksız şartlara ilişkin ise, Taksitle satın aldığınız mal/hizmete için erken ödeme bulunmanız halinde yapılması gereken erken ödeme indiriminin hiç yapılmaması veya yanlış yapılmasına ilişkin ise, Satın aldığınız devre tatil sözleşmesinin sözleşmeye uygun olarak verilmemesi veya sözleşme gereği ödemeniz gereken üyelik ücretinin çok yüksek olmasına ilişkin ise, Satın aldığınız paket tur sözleşmesinin sözleşmeye uygun olarak düzenlenmemesine ilişkin ise, Ön ödemeli olarak satın aldığınız malın zamanında ve gereği gibi teslim edilmemesine ilişkin ise, Mesafeli sözleşme (internet, tv, vb. aracılığıyla) ile aldığınız mal/hizmetin size zamanında teslim edilmemesi, cayma hakkınızı kullanmanıza rağmen bedelin iade edilmemesine ilişkin ise, Banka veya tüketici finans kuruluşu ile imzalamış olduğunuz kredi sözleşmesini erken kapatmanıza rağmen gerekli olan faiz indiriminin yapılamaması veya yanlış yapılması veya sözleşme hükümlerinin ölçüsüz derecede aleyhinize olmasına ilişkin ise, Banka veya tüketici finans kuruluşu ile imzalamış olduğunuz sözleşme esnasında sizden çeşitli isimler altında sözleşmede yer almadığı halde masraf vb. alınmasına ilişkin ise, İmzalamış olduğunuz abonelik sözleşmesine ilişkin ise, İş yeri dışında kurulan sözleşmeler kapsamında aldığınız mal/hizmete ilişkin 14 gün içerisinde cayma hakkınızı kullanmanıza rağmen satıcı veya sağlayıcının ilk yedi gün içerisinde sizden para veya kıymetli evrak alınması yasak olduğu halde aldığı para veya kıymetli evrakın iadesi veya iptaline ilişkin ise, Uyuşmazlığınızın çözümlenmesi için uyuşmazlık bedelini de dikkate alarak ikamet ettiğiniz yerdeki veya mal/hizmeti satın aldığınız yerdeki Ticaret İl Müdürlüğü ve Kaymakamlık bünyesinde yer alan Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici Mahkemesi'ne başvurmanız gerekecektir. Eğer bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemelerine Tüketici Mahkemesi sıfatıyla başvurabilirsiniz” şeklinde uyarıda bulundu.

DEVLETİN KENDİ KAPISI DURURKEN BAŞKA KAPI ARAMAYIN

Öte yandan, Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, vatandaşlara seslenerek,  “Size en yakın Tüketici Hakem Heyetine ulaşmak için bakanlığın kurumsal web sitesi olan  https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir?kurumId=673CjiG3yQ   online başvuruda bulunabilirsiniz” uyarısını da yaptı.

GARANTİ BELGESİ, SÖZLEŞMELER VE ETİKET VE KASA FİYATI ANLAŞMAZLIĞI İÇİN

Diğer taraftan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş,  “Eğer uyuşmazlığınız, Satın aldığınız malla birlikte size garanti belgesi, Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu verilmemesine ilişkin ise, Kanun’da yazılı düzenlenmesi ve bir nüshasının tarafınıza verilmesi gerekli olan sözleşmenin size verilmemesine ilişkin ise, Satın aldığınız mal/hizmetin etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark varsa ve sizin aleyhinize olan uygulanmışsa, Cayma hakkınızı kullanmanıza rağmen size iş yeri dışında satış yapan şirketin gereğini yerine getirmemesine ilişkin ise, gerekli idari işlemlerin yapılması için bulunduğunuz ilin Valiliğinde yer alan Ticaret İl Müdürlüğü'ne başvurmanız gerekmektedir” uyarısında bulundu.

ÖN ÖDEMELİ SÖZLEŞMELER, MESAFELİ ANLAŞMALAR VE DİĞERLERİ İÇİN

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş,  “Ayrıca uyuşmazlığınız, Ön ödemeli sözleşmelerde size ödemelerinizin güvence altına alındığına ilişkin teminat gösterilmemesine, Süreli yayınların verdiği promosyonlara, Bankalar ile yaşadığınız diğer uyuşmazlıklara, Tüketici sözleşmelerinde yer verilen haksız şartlara ilişkin ise gerekli idari işlemlerin yapılması için Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne başvurabilirsiniz” diyerek halkı dikkatli olmaya çağırdı.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ İLE TÜKETİCİ MAHKEMELERİNE NASIL BAŞVURULUR?

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş,  “Tüketicilerin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’dan kaynaklanan uyuşmazlıklarının çözüm yerleri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleridir. Tüketici Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde oluşturulmuştur. Tüketici Mahkemeleri ise Ankara, İstanbul, İzmir Adana, Antalya, Bursa, Samsun, Konya, Mersin ve Kayseri illerinde kurulmuştur. Bu iller dışındaki il ve ilçelerde başvurular Tüketici Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılmalıdır. Bu mahkemelerde açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır. 2015 yılı İl Tüketici Hakem Heyetleri için 3.300 TL, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri için 2.200 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetine başvurulması zorunludur. Bu heyetin vereceği karar tarafları bağlar. Taraflar bu karara karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilirler. 2015 yılı için değeri 3.300 TL'nin üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemesine başvurulması zorunludur”  diyerek nasıl başvuru yapacaklarını, nereye başvuracaklarını açıkladı.

DİKKAT EDİN, SİZİN IZDIRABINIZ VE SIKINTINIZ BAŞKASININ GEÇİM KAYNAĞI OLMASIN

Bu arada, Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Sakın ola ki, hakkınızı arayacağım, size şunu kazandıracağım, borcunuzu şu şekilde yapılandıracağım, her şey sizin hayrınıza olacak v.s gibi cicili söz ve vaatlerle sizlere kurulan sinsi tuzaklara düşmeyin. Kimse kimsenin morcunu babasının hayrına karşılamaz, ödemez. Bu devir öyle bir devir olmuş ki, sizin sıkıntınız, derdiniz, ızdırabınız başkasının gelir kaynağı olmuş (!) Dikkat edin. Devletin kapısından başkasını çalmayın! Size izleyeceğiniz yolu bir kez daha aktarıyorum, gerisi sizin bileceğiniz iş” diyerek açıklamasını sonlandırdı.



NOT:  Bize,  cetkoder@gmail.com   adresinden elektronik posta yolu ile ulaşabilirsiniz. 
Dernek:  0.535.475 70 06 nolu dernek telefonumuzdan arayabilirsiniz…
ÇETKODER Genel Başkanı: 0.532. 282 29 91
ÇETKODER Basın Açıklama Metinlerimizin Yer Aldığı BLOĞ Hesabımız:http://cetkoder.blogspot.com.tr/
Genel Başkanımızın Twitter hesabı: https://twitter.com/mustafagoktas06
Google arama motorunda  http://groups.google.com.tr/group/cetkoder  grubuna girip oradan da bizimle yazışabilirler.
ÖNEMLİ NOT: Değerli arkadaşlar, Derneğimizde üyelik aidatı mecburiyeti yoktur. Gönüllü insanların bir araya geldiği çatıyız. Ayrıca AB fonlarından, herhangi bir yerden bağış, proje adı altında devletten yâda her hangi bir yerden gelir elde etme gibi bir durumumuz yoktur. Tamamen, bir araya geldiğimiz kardeşlerimizle imece usulü ile ayaktayız. / Saygılarımızla.


FOTO İÇİN: BLOĞ  SAYFAMIZI İNCELERSENİZ ÇEŞİTLİ FOTOLOR MEVCUTTUR.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder