HER AÇIKLAMAMIZ BURADA

HER AÇIKLAMAMIZ BURADA
DERNEK MERKEZİ İLE İLETİŞİM İÇİN TELEFONUMUZ VE GENEL BAŞKANIMIZIN TELEFONU AYRICA, E-POSTA ADRESİ: cetkoder@gmail.com

29 Şubat 2016 Pazartesi

BAKAN TÜFENKÇİ'NİN AÇIKLAMALARINA DESTEĞİZ VE TAKİPÇİSİYİZ

29. ŞUBAT. 2016   -  BASIN AÇIKLAMASI - BÜLTEN


ÇEVRE VE TÜKETİCİ HAKLARINI KORUMA DERNEĞİ  (ÇETKODER) GENEL MERKEZİ


Kısa adı ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin yaptığı ve bugün basına yansıyan TÜKETİCİ lehine olan, vergi kaçağını önleyen, haksız rekabeti ortadan kaldıracak olan açıklamalarına destek verdi. /Saygı ile.

YETERKİ ADİL TARAFSIZ HAKKANİYETLİ UYGULAMALARIN ÖNÜ AÇILSIN

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin yaptığı ve bugün basına yansıyan TÜKETİCİ lehine olan, vergi kaçağını önleyen, haksız rekabeti ortadan kaldıracak olan açıklamaları önemlidir. Bu açıklamaların içeriğinde bahsi geçen tüm hususlar biz Tüketici örgütlerinin sıklıkla dile getirip, düzeltilmesini istediğimiz konulardır. Artık herkes elini vatandaşın cebinden çekmelidir. Haksız kazanç önlenmelidir. Haksız rekabet önlenmelidir. Bu hususlarda alınacak her yasal tedbirde, kararda ilgili ve yetkililerin yanında yer alırız. Yeter ki, adil, hakkaniyetli, tarafsız ve yansız uygulamaların önü açılsın” dedi.

BU UĞURDA YAPILACAK ÇALIŞMALARA KATKI VE EMEĞİMİZİ KARŞILIKSIZ SUNMAYA HAZIRIZ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Sn. Bakan’ın Basına yansıyan açıklamalarından kesitleri aşağıya tırnak içine alarak aktarıyorum. (1-2-3-4) Öncelikle yaptığı açıklamalar şöyle:
1-“Hal Yasası çıktı ama kamuoyu baskısıyla büyük marketler; ‘bizdirekt üreticiden alsak daha ucuza satarız’ demişler, ama aradaki büyük kârın hepsini de kendileri almış. Antalya’da domates 1 lira Ankara’da 4.5-5 lira. Oradaki üretici görüyor; ‘Benden 1 liraya alıyor 5 liraya satıyor’ diyor. Tüketici ‘Orada 1 lira biz niye 5 TL’ye yiyoruz’ diyor. Buna müdahale edecek mekanizma da yok.”

2-“Üreticisi, tüccarı, komisyoncusu var, sonra belediyeler var rüsum alıyorlar. Bir de halden alıp küçük marketlere dağıtan aracılar var. Pazarcılar var. Büyük market zinciri var. Paydaş o kadar çok ki. Nakliyeciler var, onları yükleyen hamallar var. Bu paydaşlarla bir araya gelerek bir mekanizma oluşturmamız lazım. Bir kısmını diyelim ki üretici haller şeklinde sınıflandırmamız lazım. Bir kısmı tüccarsa komisyoncu yapmamız lazım. Hiçbir sorumluluğu yok, vergisi yok, kaydı yok, tüccar senden alıp ötekine satıyor, arada dolaşıp para kazanıyor. Büyük marketlere kâr marjı getirilebilir. Üreticiden aldığında yüzde 25 ya da 30 olabilir kâr. 1 lira ise nakliyesi ile birlikte en fazla 2 lira olur ama yüzde 500 kâr olmaz. Üretici hallerinde üretici getirecek, aracılar kaldırılacak. Gıda ürünlerinde kontrolsüz bir zincir var biraz da kayıt dışı var. Perakendecilikle ilgili ciddi çalışmamız var”

3-“İkinci el oto ticaretini kimler yapabilir, otomobil satan büyük firmaların ikinci el satışları da var. Mesela Ford’un, Tofaş’ın, her markanın var. Bir de sokak aralarında hiçbir vergiye tabi olmadan al-sat yapanlar var. Ayrıca galerilerde yapılan satışlar var. Bunlara bir denetim getirmek lazım, kâr marjlarını belirlemek lazım, sorumluluklarını belirlemek lazım” diyen Tüfenkci şöyle konuştu: “İkinci el araba aldınız, motoru söylenenin dışındaysa alıcı nereye başvuracak. Bunları yasal bir zemine oturtmak gerekiyor. Vergi kayıplarını da önlemek ve disipline etmek için yasa gerekiyor. Emlakçıların bir yasaya ihtiyacı var. İkinci el otomotivin de bir yasası yok. İşin kötü tarafı biz bu iki alanda da bir düzenleme yapmazsak suiistimalleri önleyemeyiz. Çünkü emekli olan eline bir çanta alan ‘Ben emlakçıyım’ diye ortaya çıkıyor.”

4-“Esnaf destek paketi açıklayacağız önümüzdeki ay, özellikle küçük esnafa dönük olacak. Terziler, berberler, bakkallar... Mesela bir bakkal için 20-25 bin liralık bir destek ciddi bir destek” dedi. İkincisi, nüfus sınırlaması getirerek zincir mağazaların her mahalleye girmelerini engelleyeceklerini de belirterek şöyle konuştu: “Büyük zincir mağazaları şehir dışına çıkarma mahallenin nüfusu 20 bindir, orada bir iki tane olabilir ama 2 bin nüfuslu bir yerde de zincir mağazaya gerek yok. Küçük mahallelerde esnaf olsun istiyoruz. Burada şöyle bir eleştiri de gelebilir ‘Pahalıya mı yemek zorundayız?’ Bir de işin bu boyutu var. Biz bakkalımızı öldürmeyelim diye çağın gerisinde kalmamamız gerekiyor. Farklı dağıtım modelleriyle bakkallar bir araya getirilerek çözülebilir” demiştir ve bu hususlar basına yansımıştır.

Değerli bakanımızın bu duygu ve düşüncelerine bir tüketici örgütü olarak aynen katılıyoruz. Tüketicinin lehine olacak olan her hususta Bakanımızın destekçisi ve yakından takipçisiyiz. Bu uğurda yapılacak çalışmalara katkı ve emeğimizi karşılıksız olarak sunmaya da hazırız. Kimsenin, hiç bİr kurum ve kuruluşun vatandaşın hakkını yemeye, ellerini vatandaşın cebine sokmaya hakkı yok” dedi.



NOT:  Bize,  cetkoder@gmail.com   adresinden elektronik posta yolu ile ulaşabilirsiniz. 

Dernek:  0.535.475 70 06 nolu dernek telefonumuzdan arayabilirsiniz…

ÇETKODER Genel Başkanı: 0.532. 282 29 91

ÇETKODER Basın Açıklama Metinlerimizin Yer Aldığı BLOĞ Hesabımız:http://cetkoder.blogspot.com.tr/

Genel Başkanımızın Twitter hesabı: https://twitter.com/mustafagoktas06

Google arama motorunda  http://groups.google.com.tr/group/cetkoder  grubuna girip oradan da bizimle yazışabilirler.

ÖNEMLİ NOT: Değerli arkadaşlar, Derneğimizde üyelik aidatı mecburiyeti yoktur. Gönüllü insanların bir araya geldiği çatıyız. Ayrıca AB fonlarından, herhangi bir yerden bağış, proje adı altında devletten yâda her hangi bir yerden gelir elde etme gibi bir durumumuz yoktur. Tamamen, bir araya geldiğimiz kardeşlerimizle imece usulü ile ayaktayız. / Saygılarımızla.

FOTO İÇİN: BLOĞ  SAYFAMIZI İNCELERSENİZ BİZE AİT ÇEŞİTLİ FOTOLAR MEVCUTTUR.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder