HER AÇIKLAMAMIZ BURADA

HER AÇIKLAMAMIZ BURADA
DERNEK MERKEZİ İLE İLETİŞİM İÇİN TELEFONUMUZ VE GENEL BAŞKANIMIZIN TELEFONU AYRICA, E-POSTA ADRESİ: cetkoder@gmail.com

10 Ocak 2015 Cumartesi

ÇETKODER,10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER BAYRAMI DOLAYISI İLE GAZETECİLİK MESLEĞİNİN İÇİNDE BULUNDUĞU ZOR ŞARTLARA DEĞİNDİ

10. OCAK. 2015   -  BASIN BÜLTENİ

ÇEVRE VE TÜKETİCİ HAKLARINI KORUMA DERNEĞİ  (ÇETKODER) GENEL MERKEZİ


Kısa adı ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, 10 Ocak Çalışan gazeteciler bayramı vesilesi ile basının içinde bulunduğu zor şartlara değindi ve bu hususta bir açıklama yaptı/  Saygı ile.


LAF OLSUN TORBA DOLSUN CİNSİ AÇIKLAMALAR YAPIYORLAR

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş “ Yine bir 10 Ocak günü ve ilgili ilgisiz çıkmış meydana bu konuda ahkâm kesiyor. Kimisi kutluyor, kimisi anıyor. Neyi neden, niçin yaptığını ve bu alandaki sorunları görmezden gelerek yapıyorlar. Laf olsun, torba dolsun, adet yerini bulsun anlayışı ile yapılan açıklamalar bunlar. Adı üzerinde ÇALIUŞAN GAZETECİLER BAYRAMI. Bakın bakalım etrafınıza çalışan gazeteci kalmış mı, kalmış ise sayısal durumu nedir. Çalışanların mesleki sorunları nedir, nasıl geçinirler, nasıl ayakta dururlar, Özgür basın, özgür ifade ortamı nasıl. Bunları tartışan konuşan var mı? Yok! “ dedi

ÜLKEMİZDE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ HALEN TARIŞILIYOR

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Ülkemizde halen BASIN özgürlüğü tartışılıyor. Düşünün Demokratik toplum olan ülkemizde halen biz bu konuyu tartışıyorsak, burada ifade özgürlüğünden de, kişisel hak ve özgürlüklerin kullanılmasında da sıkıntılar var demektir. Çünkü Basın özgürlüğü, bütün demokratik ülkelerde temel özgürlükler arasında yer almaktadır ve genellikle sivil özgürlükler kategorisine dâhil edilmiştir. Basın özgürlüğü kendi başına felsefî temellere sahip bir hak olmaktan ziyade diğer hak ve özgürlüklerin bir bileşkesidir. Toplumdaki diğer sivil özgürlükler gibi bir kavşak özgürlüktür. Basın özgürlüğü ile mülkiyet hakkı iç içedir. Özel mülkiyetin tanınıp korunmadığı, serbest mübadeleye dayanmayan ekonomik sistemleri benimsemiş ülkelerde basın özgürlüğü olmaz. Basın özgürlüğü açısından en önemli, en kapsayıcı sivil özgürlük ifade özgürlüğüdür. Bütün vatandaşlar için hayati bir ihtiyaç olan ifade özgürlüğü, gazetecilik mesleğinde kullanılmaya başlayınca, basın özgürlüğüne dönüşür. Gazetecilerin kamuyu ilgilendiren olayları takip edip haber haline getirme hakkı vardır. Gazetecilerin bunu yaptıkları için baskı altına alınmaması, kınanmaması, haber kaynaklarını açıklamaya zorlanmaması, taciz edilmemesi gerekir. Gazetecilerin serbestçe mesleğini icra edebilmesi aynı zamanda toplumun ne olup bittiğinden haberdar olması için de gereklidir, zira vatandaşların kamusal iş ve işleyişlerden haberdar olma hakkı vardır. Bir başka açıdan bakarsak yayın organlarının ülkedeki olaylar hakkında yorum yapmalarının serbest olması gerekir. Gazete yazarları perspektiflerine ve birikimlerine bağlı olarak, kamusal olay ve olguları, özellikle devlet harcama ve icraatlarını, dilediği gibi yorumlayabildiği zaman özgürlükten bahsedebilirsiniz. Gazeteci muhalefet eder. Toplum adına, kamu adına muhalefet eder. Eleştirir. Yanlışları özgürce dile getirir. Bu görevi yaparken engeller ile karşılaşırsa, o zaman özgürlükten bahsedilemez. Hele ki bir de işinden edilirse, bunun hiçbir vicdan ve merhamet ölçüsü ile özgürlük ve demokratik duruşla açıklanması mümkün değildir” dedi.

2354 KİŞİ BU MESLEKTE İŞİNDEN OLMUŞ, BİRİLERİ GÜN KUTLUYORLAR

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Ülkemizde Gezi olayı ile başlayan süreçte, yazan, çizen, eleştiren, fikir ortaya koyan, muhalefet yapan, aykırı görüş bildiren ne kadar kalem varsa, geçen zaman içinde işinden edilmiştir. Muhalefet yapan, yapılan yanlışları dile getiren, ayıpları yüze vuran tüm gazeteciler o yada bu şekilde işinden olmuş işsiz kalmışlardır. Gezi olaylarından hemen sonra, yaygın basın içinde görev alan 80 Gazeteci işinden olmuş, işsiz kalmıştır. Sebepleri üç aşağı beş yukarı hep aynıdır. 2014 yılı içinde yaygın basında 300 kişi, yerel basında 445 kişi işinden olmuş, işsiz kalmıştır. Son 12 yıl içinde ise işsiz kalan Gazeteci sayısı ülke Geneli 2354 kişidir. Bu öyle kolay izah edilir bir şey değildir. Sektörün içinde bulunduğu girdabın, bu mesleği icra etmeye çalışanlar açısından ne denli büyük sıkıntılar yaşattığının göstergesidir. Hele ki son 12 yıl içinde sendikalı Gazeteci sayısı yok denecek kadar azalmıştır. Yaygın medyadaki işten atılmaların yanı sıra, yerel medyada ardı ardına kepenk indiren gazeteler, yayın hayatına son verenlerin haddi hesabı yoktur. Gazetecilik mesleği artık sadece teknolojinin getirdiği yeniliklere ayak uyduramamakla değil, ifade ve basın özgürlüğüne ağır baskı yapılması karşılığında da yapılamaz hale gelmiştir. Eleştiren, yanlışı dile getiren, haksızlığı dile getiren, hak, hukuk ve adalet diyen her gazeteci dik duruşunun karşılığında işsizliğe, açlığa mahkûm edilmek istenmektedir. Hal böyle olunca da bu mesleği yapmak oldukça zor bir hal almıştır. Pohpohlamak, yalamak, şakşakçı olmak bu mesleğe yakışan hasletler değildir. Elbette iyi olan, güzel olan, ahlaklı olan, doğru olan dile getirmek de Gazetecinin görevidir.  Ama toplumda aksayan yönleri görmeyip, kanayan yaraları görmeyip, sürekli övgü dolu yazılar yazmak ve pohpohçuluk yapmak, Gazetecilik değil olsa olsa yalakalıktır. O da bu meslekle bağdaşmaz. O iş ancak Dalkavuklara göre iştir. Günümüz Türkiye’sinde doğru bildiğini yazdığı ve haykırdığı için işinden olan sayısız gazeteci kardeşimiz vardır. Hepsini PAK alnından öpüyorum. Doğru olmak, doğruyu savunmak her babayiğidin harcı değildir. Bu bağlamda, Gazetecilik mesleğinin içinde bulunduğu yaşamsal sorunları görmezden gelen ve geçim zorluklarını, mesleki sıkıntılarını gidermek için çaba harcamayıp, uydur kaydır beyanlarla 10 Ocak çalışan gazeteciler bayramını kutlayan ananları da kınıyorum. Ortalıkta çalışan gazeteci mi kalmıştır ki gününü kutluyorsunuz?! 2015 yılının Gazeteci kardeşlerime daha fazla özgürlük ve ekmek barışı getirmesini diliyorum.” dedi



NOT:  Bize,  cetkoder@gmail.com   adresinden elektronik posta yolu ile ulaşabilirsiniz. 
Dernek :  0.535.475 70 06 nolu dernek telefonumuzdan arayabilirsiniz…
ÇETKODER Basın Açıklama Metinlerimizin Yer Aldığı BLOĞ Hesabımız: http://cetkoder.blogspot.com.tr/
Değerli insanlar, Face deki gurubumuzun üye sayısı yüksek olduğu için otomatik olarak kendiliğinden GİZLİi ayara geçmiştir. Bu nedenle üye olmayan göremiyor. Ricamız, grubumuzdan sürekli ve anında bilgi almak istiyorsanız, Genel Başkanımız adına açmış olduğumuz face sayfasına bir arkadaşlık isteği gönderin. https://www.facebook.com/mustafa.goktas.718  sizi kabul edilip, gruba SİZİ aldıktan sonra, isterseniz tekraren arkadaşlık isteğinizi sileriz, başka türlü gruba kayıt edemiyoruz, ayarını da değiştiremiyoruz. O yüzden de göremiyorsunuz. Üzgünüz.
GENEL BAŞKAN: MUSTAFA GÖKTAŞ:  GSM: 0.532. 282 29 91
Genel Başkanımızın Twitter hesabı: https://twitter.com/mustafagoktas06
Google arama motorunda  http://groups.google.com.tr/group/cetkoder  grubuna girip oradan da bizimle yazışabilirler.
ÖNEMLİ NOT: Değerli arkadaşlar, Derneğimizde üyelik aidatı mecburiyeti yoktur. Gönüllü insanların bir araya geldiği çatıyız. Ayrıca AB fonlarından, herhangi bir yerden bağış, proje adı altında devletten yâda her hangi bir yerden gelir elde etme gibi bir durumumuz yoktur. Tamamen, bir araya geldiğimiz kardeşlerimizle imece usulü ile ayaktayız. Saygılarımızla.

FOTO İÇİN :  BLOĞ  SAYFAMIZA BAKIN ÇEŞİTLİ FOTOLOR MEVCUTTUR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder